Turizm Sektöründe Yabancı Çalışma İzni

Turizm Sektöründe Yabancı Çalışma İzni hakkında 2020-2021 yıllarını kapsayan dönemde tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle turizm sektörüne destek olmak amacıyla kolaylıklar sağlanmıştır. Bu kolaylıklar geçtiğimiz yıllardan itibaren devam eden turizm sektöründe çalışacak yabancılara ödenecek ücret düzeylerinde ve istihdam kriterlerinde kolaylıkların arttırılmasıyla sağlanmıştır. 

Turizm Sektöründe Yabancı Çalışma İzni hakkında, Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler ve sektör temsilcilerinden gelen talepler neticesinde söz konusu ilave kolaylıkların, 2022 yılında da devam etmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre;

2022 takvim yılında geçerli olmak üzere;

Kültür ve Turizm Bakanlığından  belgeli veya belgesiz  turizm  işletmeleri  ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler. (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler). Turizm seyahat  acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları  ile müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılara en az ödenebilecek ücret başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücretten daha düşük olamaz. 

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turizm işletmeleri ile belgeli tatil köyleri, eğlence sektörü, turizm-animasyon organizasyon firmalarınca. Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde, her bir yabancı için ayrı ayrı beş (5) Türk vatandaşı istihdamına ilişkin kota ayrıca uygulanmayacaktır. Daha önceki senelerde diğer sektörler için geçerli olan ödenmiş sermayenin 100 bin TL olması ve 5 Türk sigortalı çalıştırma şartı ilgili turizm belgeli işletmeler için ortadan kalkacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz  turizm  işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. gibi küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebilir.

Çalışma izni alınan yabancıya ait sosyal güvenlik primlerinin beyan edilen ücrete göre aylık 30 gün üzerinden ve tam süreli olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir. Turizm Sektöründe Yabancı Çalışma İzni için ilgili yönlendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.

Sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen bizlerle iletişime geçiniz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir